Linux, Xubuntu 12,04

Seitemäs tehtävä: kirjoita “Hello World” kolmella ohjelmointikielellä ja kokeile pythonilla tehdä scripti, joka tervehtii käyttäjää.

Aloitin tehtävän klo 17.03 11.2.2013
Tehtävässä käytän samaa tietokonetta kuin tehtävissä 1->4 (Windows 7 home premium 64-bit, Intel i5 3,2 ghz, 4096MB Ram, Nvidia Geforce GTX 460) ja Xubuntu 12,04 64.bit LIVE-DVD:tä (Link).

Aloitus

Aloitin päivittämällä pakettilistani komennolla sudo apt-get update . Tämän jälkeen valitsin ohjelmoitaviksi kieliksi javan, c++ ja rubyn. En ole koskaan näillä mitään ohjelmoinut, enkä ylipäänsä ennen Haaga-helian opintoja niin nämä tuntuivat sopivilta. Ohjeita sain Tero Karvisen kotisivuilta (link)
Javan pakettina asensin sudo apt-get install openjdk-7-jdk , C++ asensin paketista sudo apt-get install g++ ja lopuksi rubyn paketista sudo apt-get install ruby-full .

Java ohjelmointi

Kun asennus oli valmis, kokeilin vastaako Java yksinkertaisesti kirjoittamalla komentokehoitteeseen java , ja hetkessä minulle tulostui pitkä lista eri komennoista ja javan käytöstä. Näytti ainakin siltä, että java toimi.
Tein kotihakemistoon uuden kansion nimeltä javatest komennolla mkdir javatest ja sen sisälle tein testitiedoston HelloWorld.java . Tämän scriptiin kirjoitin:

public class HelloWorld
{
public static void main(String[] args) {
System.out.println("Hello World!");
}
}
Java Hello World!

Java Hello World!

Huomasin tätä kirjoittaessani, että muoto on aika pitkä verrattuna esim PHP taikka Python versioon ja että ensimmäisellä rivillä olevan HelloWorld piti olla tarkkasti kirjoitettu samalla lailla kuin ohjelman nimi. Kun olin tämän kirjoittanut tein ohjeiden mukaisesti komennolla javac HelloWorld.java uuden kopion nimeltä HelloWorld.class . Mikäli ymmärsin ohjeita oikein, tämä vaaditaan, että java osaa lukea tekstiä oikein. Seuraavaksi kirjoitin komennolla java HelloWorld  ilman loppupäätteitä. Konsoliin tulikin teksti Hello World! . Virheiksi kokeilin toimisiko komento ollenkaan, jos lisäisi päätteen .java tai .class. Konsoliin tulostui paljon tekstiä, jossa ilmoitettiin että class not found, threads in main java jne.

C++ ohjelmointi

Ohjelman asennuttua tein kotihakemistoon uuden kansion nimeltä c++ ja sen sisälle tekstitiedoston nimeltä HelloWorld.c++ . Testasin vielä, että C++ olisi asentunut kirjoittamalla g++ komentoriville. Komentokehoite reagoi vastaamalla g++: fatal error: no input files; compilation terminated. Ainakin kone reagoi, joten päättelin tästä C++ asentuneen.
Kirjoitin scriptin ohjeiden mukaisesti:
#include <iostream>

int main()
{
std::cout << "Hello World!" << std::endl;
return 0;
}
C++ Hello World!

C++ Hello World!

Huomattavana oli se, että endl viimeinen kirjain on tosiaan pieni “L” eikä 1, joksi sen aluksi katsoin. Tämän jälkeen tälle tehdään samalla lainen taikatemppu kuin Javalle, paitsi c++ tämä tehdään komennolla g++ HelloWorld.c++ -o HelloWorld . Tämä komento tekee ajettavan ohjelman antamalla komento ./HelloWorld . Tämä komento tulostaa konsoliin Hello World!

Ruby ohjelmointi

Tein tältä (linkki) sivustolta löytyneen ruby kohdan ohjelmoinnin kokeilemalla hieman erilaisemmin kuin edeltäviä. Loin uuden kansion nimeltä ruby ja sen sisälle tiedoston

Ruby Hello World!

Ruby Hello World!

HelloWorld.rb , johon kirjoitin seuraavasti;

puts "Hello World!"

Tämän jälkeen ajoin sen ruby ohjelmalla komennolla ruby HelloWorld.rb. Tämän jälkeen konsoliin tulostui Hello World! Yllätyin todella, että tämä oli näin helppo käyttöinen ohjelmointikieli saamaan teksti Hello World! näkyviin.

Yhteenveto

Hyvien ohjeiden johdosta, tämän raportin tekeminen oli huomattavasti helpompi. Yllätyin todella siitä, että Javassa ja C++ piti tehdä itse ohjelmalla toiset kappaleet samasta scriptistä, jota sitten tietokoneen ohjelma osaa tulkita. Esimerkiksi PHP:ssä, HTML ja Pythonissa oli omasta mielestäni Rubyn tavoin helpompi kirjoittaa komento joka tulostaa Hello World! sivulle.
Lopetin raportin 18:41.

Lähteet

Kuudes tehtävä: Asenna SSH-palvelin, luo uusi käyttäjä ja kirjaudu hänellä sisään, autimatisoi kirjautuminen julkisella avaimella sekä kopioi tiedostoja uudelle käyttäjälle

Aloitin tehtävän klo 09:18.
Tehtävässä käytän samaa tietokonetta kuin tehtävissä 1->4 (Windows 7 home premium 64-bit, Intel i5 3,2 ghz, 4096MB Ram, Nvidia Geforce GTX 460) ja Xubuntu 12,04 64.bit LIVE-DVD:tä (Link).

Aloitus sekä ohjelmistojen testaus

Aloitin tehtävän suorittamisen tekemällä sarjan yleisempiä toimenpiteitä testatakseni xubuntun toimivuuden. Kirjoitin komennon sudo apt.get update , jolla päivitin koneeni tulevat päivitykset. Seuraavaksi kirjoitin komennon sudo apt-get install apache2 vlc testatauttakseni, että selaimeni toimii. Tämä myös sen vuoksi, että tehtävässä pitää kopioida tiedostoja xubuntulta toiselle käyttäjälle niin testaan samalla toisen käyttäjän tilin ominaisuuksia, esimerkiksi pitääkö toiselle käyttäjälle asentaa myös apache vai toimiiko apache-serveri yleisesti tältä koneelta. Avasin firefoxin ja kirjoitin URL-riville localhost ja sain viestin: IT WORKS…. . Tämän jälkeen kokeilin selailla sivustoa localhost/xubuntu ja sain virheilmoituksen 404, kuten pitikin. Tämän jälkeen annoin komennon sudo a2enmod userdir ja komennon sudo service apache2 restart . Näillä komenoilla sain aikaiseksi sen, että koneeltani saisin kotihakemistosta sivustolle sisältöä. Tein kotihakemistoon kansion public_html ja sen sisälle tiedoston index.html .

Really, I know this already

Really, I know this already

<!doctype html>
<html>
	<head>
		<title>Test</title>
	</head>
	<body>
		<h1>Gongratulation!!!</h1>
<br>
<br>
		<p> If you are able to see this <br>
			This test has been success. <br>
			Next try php5. </p>
	</body>
</html>

Asensin seuraavaksi PHP5-tuen sivustolleni komennolla sudo apt-get install libaoapache2-mod-php5 ja kommentoin tiedoston mods-enabled/php5.conf tekstiä lisäämällä #-merkit puuttiville riveille komennolla sudoedit. Tämän jälkeen käynnistin apachen uudelleen komennolla sudo service apache2 restart , koska etc-kansion alta oli apachen tiedostoja muokattu ja niiden toiminta ei aktivoituisi ilman tätä. Tämän jälkeen muokkasin luomani index.html tiedostoa muuttamalla sen nimeksi index.php komennolla mv index.html index.php ja lisäsin PHP5 scriptin testatakseni sivuston toimivuutta. Kirjoitin index.php tiedostoon tälläisen lauseen <?php print (((5+5)-4)*8)/48 ?> ja sain oikean tuloksen elikkä 1.

Formula test

Formula test

SSH-palvelin

Asensin SSH-palvelimen komenolla sudo apt-get install ssh openssh-server varmistaakseni, että sekä client ja server tulevat varmasti koneelleni. Testasin SSH asentumista yksinkertaisesti kirjoittamalla komennon ssh . Kone reagoi välittömästi tähän tulostamalla tämänkaltaisen tiedoston  komentoriville:
xubuntu@xubuntu:~$ ssh
usage: ssh [-1246AaCfgKkMNnqsTtVvXxYy] [-b bind_address] [-c cipher_spec]
[-D [bind_address:]port] [-e escape_char] [-F configfile]
[-I pkcs11] [-i identity_file]
[-L [bind_address:]port:host:hostport]
[-l login_name] [-m mac_spec] [-O ctl_cmd] [-o option] [-p port]
[-R [bind_address:]port:host:hostport] [-S ctl_path]
[-W host:port] [-w local_tun[:remote_tun]]
[user@]hostname [command]
Oli siis selvää, että ssh asentuminen oli onnistunut.
Käyttäjän luomisessa ongelmaksi oli muodostumassa oletettavasti se, että LIVE-rompulla olevalla xubuntu-läyttäjälle ei ole salasanaa. Annoin salasanan käyttäjälle xubuntu, komennolla passwd . Tulostui tämänlainen tulostus:

xubuntu@xubuntu:~$ passwd
Changing password for xubuntu.
(current) UNIX password:
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
passwd: password updated successfully
Koska mitään salasaa ei ollut olemassa painoin enteriä.

Uuden käyttäjän luominen

Loin uuden käyttäjän komennolla sudo adduser ttorma92 . Tämän yhteydessä minun piti määritellä uudelle käyttäjälle salasana sekä minun oli mahdollista täyttää hänen muita tietojaan (Oikea nimi, puhelinnumero.jne) ja lopussa tarkistaa hänen tietonsa oikeiksi. Testasin toimivuutta kirjautumalla SSH avulla komennolla ssh ttorma92@localhost . Tämän yhteydessä minulta kysyttiin salasana ja annoin sen. Noin sekunnin kuluttua pääsin uudella käyttäjällä sisälle. Poistuin exit komennolla

Adding user

Adding user

Checking new user home dictionary

Checking new user home dictionary

Kirjautumisen autimatisointi

Seuraavaksi suoritin kirjautumisen autimisointikomennon, koska on aika rasittavaa aina kirjoittaa pitkiä salasanoja uudestaan ja uudestaan. Tämän pystyin suorittamaan komennolla ssh-keygen . Komennon annettuani kysyttiin muun muassa minne keygen tallenetaan ja haluanko luoda passpharasen keygenille. En tätä luonut, mutta kannatavaa se olisi isommissa yrityksissä turvallisuuden parantamiseksi. Seuraavaksi kirjoitin komentoriville komennon ssh-copy-id ttorma92@localhost ja kysyttiin viimeistä kertaa salasanaa. Kirjauduin vielä kerran SSH:lla sisään varmistaakseni tämän. Tein saman myös käyttäjälle xubuntu.
Toinen tapa testata julkista avainta on kirjoittaa seuraavan komento komentoriville.
for ACCOUNT in xubuntu@localhost ttorma92@localhost; { ssh $ACCOUNT “whoami;pwd;dir”;}
Kone mietti hetken ja tulosti odotetun rivin:
xubuntu@xubuntu:~$ for ACCOUNT in xubuntu@localhost ttorma92@localhost; { ssh $ACCOUNT “whoami;pwd;dir”; }
xubuntu
/home/xubuntu
Desktop    Downloads  Pictures    public_html  Videos
Documents  Music      Public    Templates
ttorma92
/home/ttorma92

Tiedostojen kopionti

Kokeilin tiedostojen kopiontia kahdella tavalla, jotka oppitunnilla kerrottiin. Komennot ovat scp ja rsync -vazh . Jotta tietäisin mitä nämä komennot oikeasti tekevät tarkistin kommennot manilla.
Kokeilin ensimmäisekis scp kopioida käyttäjälle ttorma92 public_html kansion ja sen sisällön. Kirjoitin komenno scp -r public_html /home/ttorma92 . Sain vastauksen:
cp: cannot create directory `/home/ttorma92/public_html’: Permission denied
Hieman mietittyäni kokeilin samaa lisäämällä sudon alkuun ja jotain ainakin tapahtui. Kirjauduin SSH:lla sisään käyttäjänä ttorma92. Kirjoitin komentoriville komennon cd , jolla pääsin kotihakemistoon. Tämän jälkeen kirjoitin komennon ls ja siellä oli kopioimani kansio sisältöineen.
Seuraavaksi kokeilin rsync -vazh komenolla samaa temppua. Ensiksi yritin poistaa ttorma92 käyttäjän public_html kansion komennolla rm -r public_html .  Yllätyksekseni tämä ei kuitenkaan onnistunut. Minulla ei ollut tarvittavia oikeuksia. Sain tälläistä tietoa kerättyä

ttorma92@xubuntu:~$ rm -r public_html
rm: descend into write-protected directory `public_html’? yes
rm: remove write-protected regular file `public_html/index.php’? yes
rm: cannot remove `public_html/index.php’: Permission denied

Yritin myös samaa sudolla
ttorma92@xubuntu:~$ sudo  rm -r public_html
[sudo] password for ttorma92:
ttorma92 is not in the sudoers file.  This incident will be reported.

Tämän jälkeen lähdin etsimään sudoer nimistä tiedostoa etc kansion alta, mistä löytyikin. Lisäsin sudoeditillä tiedostoon nimellä sudoers ttorma92 uudeksi incluederiksi
#includedir /etc/sudoers.d
xubuntu  ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL
ttorma92  ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL

Tämä ei kuitenkaan auttanut, enkä edelleenkään voinut poistaa/muokata tiedostoa.Katsoin ttorma92 oikeudet:xubuntu@xubuntu:~$ ls -ld /home/ttorma92 /home/ttorma92/public_html /home/ttorma
92/public_html/index.php
drwxr-xr-x 5 ttorma92 ttorma92 220 Feb 10 08:55 /home/ttorma92
drwxr-xr-x 2 root     root      60 Feb 10 08:55 /home/ttorma92/public_html
-rw-r–r– 1 root     root     351 Feb 10 08:55 /home/ttorma92/public_html/index.php

Tämän jälkeen kokeilin xubuntu-käyttäjänä poistaa kyseisen kansion sisältöineen. Se ei normaalisti toiminut komennolla rm -r public_html vaan eteen piti lisätä sudo.

Nyt kun kansio oli poistettu pääsin kokeilemaan rsync -vahz komentoa. Loin ensin kansion ttorma92 käyttäjälle nimeltä Test. Tämän jälkeen kirjauduin ulos ja annoin komennon rsync -vazh -r public_html/ ttorma92@localhost:Test . Mitään virheilmoitusta ei tullut ja menin katsomaan tuliko tiedosto perille käyttäjän ttorma92 kansioon Test. Ja siellä se olikin.

Tulokset

Tehtävässä onnistuttiin vaikkain tuo tiedostojen muokkaaminen/poistaminen ei käyttäjältä ttorma92 onnistunut. Kopioinnissa ei ollut ongelmia, mutta aikaa kului näinkin yksinkertaiseen tehtävään suhteellisen paljon.
Lopetin tehtävän kello 11:50

Lähteet

  • Karvinen Tero oppitunti Haaga-Heliassa 5.2.2013 klo 12-16
  • Kuvat otettu Xubuntun screenshot toiminnolla

viides tehtävä: Asenna MySQL tietokantapalvelin apachen rinnalle, luo uusi MySQL käyttäjä ja tee hänelle taulukko ja hae siitä tietoja. Lisäksi kokeile PhPmyAdminiä.

Aloitin tehtävän kello 16.11
Tehtävässä käytän samaa tietokonetta kuin tehtävissä 1->4 (Windows 7 home premium 64-bit, Intel i5 3,2 ghz, 4096MB Ram, Nvidia Geforce GTX 460) ja Xubuntu 12,04 64.bit LIVE-DVD:tä.

Aloitus ja yleiset toimenpiteet

Tein aluksi sarjan yleisiä toimenpiteitä päivitin päivityslistan komennolla sudo apt-get update , jonka jälkeen asensin apache2 webbiselaimen komennolla sudo apt-get install apache2 . Kokeilin toimivuutta menemällä selaimeen, kirjoitin URL-riville localhost ja sain paluu viestinä: IT WORKS!… . Testasin toimivuutta kirjoittamalla URL-riville localhost/~xubuntu ja sain oikean vastauksen error 404 not found.
Seuraavaksi muutin serverin asetuksia siten, että saisin sinne sisältöä. Annoin komennon sudo a2enmod userdir ja tämän jälkeen annoin komennon sudo service apache2 restart . Kun antamani komennot olivat suoriutuneet yein kansion public_html kotihakemistoon ja sen sisälle kirjoitin tiedoston nimeltä index.html . Kokeilin toimiiko antamani sisältö ja se toimi odotusten mukaisesti. Tässä kirjoittamani sivu ja sen sisältö

Once again, HELLO WORLD!!

Once again, HELLO WORLD!!

<!doctype html>
<html>
	<head>
		<title>Home</title>
		<meta charset='utf-8' />
	</head>
	<body>
		<h1>Hello World!!</h1>
<br>
		<p>This is my default home page in my server</p>
		<p>It's nice to meet you</p>
	</body>
</html>

Seuraavaksi asensin php5 moduulin komennolla sudo apt-get install libapache2-mod-php5 ja jotta php5 toimisi menin laittamaan kommentit tiedostoon mods-enabled/php5.conf. Tämän jälkeen kokeilin php toimivuutta käynnistämällä serverin uudelleen, uudellen nimisin tiedoston index.html index.php ja kirjoitin pienen PHP koodin pätkän. Tulokseksi sain tämän ja PHP toimi odotusten mukaisesti

Hello World edited with PHP

Hello World edited with PHP

Kirjoittamani oleellinen lisäys scriptini oli <?php print “Hello World” ?> , ei siis mitenkään järin mullistava. Ehkä olisi ollut fiksumpaa kokeilla esimerkiksi jotain laskutoimitusta.

MySQL hankkimen komentokehoitteella

MySQL tietokantaohjelmiston saa komennolla sudo apt-get install mysql-server . Ohjelman asentuessa minulle tuli uusi ikkuna komentokehoitteeseen, mihin minun piti määrittää uudelle “rootille” (järjestelmänvalvojalle) salasana. Kirjoitin salasanan, jonka jälkeen se kysyttiin uudelleen. Ohjelman asennettua kokeilin ylipäänsä MySQL toimivuutta kirjoittamalla komentokehoitteeseen mysql. Ohjelma vastasi ja pääsin MySQL sisälle. Poistuin komennolla EXIT; .

Tietokannan lisäys ja tiedon haku

Tämän jälkeen astuin sisään MySQL:n rootin oikeuksilla. Kirjoitin komennon mysql -u root -p , jonka jälkeen kirjoitin salasanan. Pääsin rootin oikeuksilla sisään. Seuraavaksi katsoin mitä hakemistoja minulla on komennolla SHOW DATABASES; Tämän jälkeen loin uuden hakemiston nimeltä deathstar komennolla CREATE DATABASE deathstar; . Tämän luotua loin uuden käyttäjän komennolla : GRANT ALL ON deathstar.* TO deathstar@localhost IDENTIFIED BY “-password” ; . Tämän jälkeen poistuin root käyttäjänä MySQL:stä ja kirjauduin luomallani uudella käyttäjällä sisään komennolla mysql -u deathstar -p .
Päästyäni sisään yritin avata tietokantaa deathstar komennolla USE DATABASE deathstar sain virheilmoituksen
ERROR 1044 (42000): Access denied for user ‘deathstar’@’localhost’ to database ‘DATABASE’
Lyhyen googlettamisen jälkeen selvisi, että kyseinen virhe tarkoittaa ettei luomallani käyttäjällä ole tarvittavia oikeuksia luoda tai käyttää tietokannassa olevia tietoja. Luin sivuston MySQL serverin sivua (link). Sivuston linkkejä selailemalla saan vastaan tietoa, jonka mukaan FLUSH PRIVILEGES komento antaisi tarvittavat oikeudet. Ajan komennon roottina ja menin takaisin toisella käyttäjällä. Ongelma kuitenkin toistui uudestaan. Tämän jälkeen kirjoitin komennon SHOW GRANTS FOR ‘deathstar’@localhost ja tulostui:
+——————————————————————————————————————+
| Grants for deathstar@localhost                                                                                   |
+——————————————————————————————————————+
| GRANT USAGE ON *.* TO ‘deathstar’@’localhost’ IDENTIFIED BY PASSWORD ‘*842E0DAE031DC839549210214922B821C6561E43’ |
| GRANT ALL PRIVILEGES ON `deathstar`.* TO ‘deathstar’@’localhost’                                                 |
+——————————————————————————————————————+
2 rows in set (0.00 sec)
Kirjauduin ulos ja kokeilin tuota salasanaa. Se ei toiminut vaan sain tulosteen:
ERROR 1045 (28000): Access denied for user ‘deathstar’@’localhost’ (using password: YES)
No tämän jälkeen kokeilin vanhaa salasanaa ja se toimi hyvin. Kokeilin myös komentoa SHOW GRANTS FOR CURRENT_USER; ollessani kyseisellä käyttäjällä sisällä ja se tuloste oli sama sivu. Tämän jälkeen ajattelin, että mysql error.logeissa saattaisi olla jotain, joka auttaisi. Yllätykseksini loki ammutti tyhjyyttään (lokin löytää paikasta /var/log ja sieltä komennolla less myql.err). Tämän jälkeen katsoin olisiko syslogissa tai missään muualla viiteitä, mutta en löytänyt mitään. Tämän jälkeen selailin mysql etc-kansion tiedostoja tuloksetta. En löytänyt mitään mikä auttaisi. Sammutin tietokoneen ja aloitin tyhjästä uudestaan. Sama tapahtui uudestaan ja uudestaan.Harjoittelun vuoksi päätin kuitenkin luoda tietokantaa pitemmälle käyttäen rootin oikeuksia. Yrittäessäni mennä deathstar tietokantaan minulle tuli roottina virheilmoitus;
ERROR 1049 (42000): Unknown database ‘database’
Elikkä käytännössä pystyin tekemään uusia tietokantoja, mutten voinut ollenkaan edes roottina hallita niitä, koska en päässyt niiden sisälle. Tämä oli todella hämmentävää. En oikein osaa edes etsiä missä vika olisi.

********EDIT***********
Vika löytyi oppitunnilla, olin käyttänyt hieman väärää komentoa, elikkä USE DATABASE deathstar olisi pitänyt kirjoittaa vain USE deathstar .
Tämän jälkeen olisi taulukkoja lisätty komennolla CREATE TABLE army( squad name VARCHAR(255), Primary weapon VARCHAR(155) ); ja taulukkoon sai lisättyä tietoa komennolla INSERT INTO army VALUES ( ‘Stromtrooper squad 1’ , ‘Heavy blasters’ ) ; .
Tämän jälkeen olisi PHPMyAdminissä näkynyt luomani tietokanta.

*************************

PHPMyAdminin asennus

Well it seems that PHPMyAdmin works...

Well it seems that PHPMyAdmin works…

And it seems like I can manage databases here????

And it seems like I can manage databases here????

Vaikkakaan en siis pystynyt käyttämään MySQL tavallisena käyttäjän, niin roottina pystyin tietenkin toimimaan normaalisti. Tämän vuoksi päätin asentaa vielä PHPMyAdminin ihan harjoitus mielessä. Paketti asentuu komennolla sudo apt-get install mysql-server phpmyadmin . Hetken aikaa kone raksutteli ja hetken kuluttua minulle tulostui komentokehoitteeseen uusi ikkuna, jossa minun piti välilyönnillä rastittaa phpmyadminin asentuminen apache2:een. Tämän jälkeen kysyttiin rootin salasanaa ja sen jälkeen kysyttiin uutta salasanaa rootille PHPMyAdmin sivustolle. Laitoin vaihtelun vuoksi eri salasanan kuin  ennen. Yllätykseksini pääsin käsiksi graafiseen käyttöliittymään ja sieltä käsin pystyin tekemään taulukoita, joita en komentokehoitteessa pystynyt.

Loppui hyvin?

Niin tätä on hyvä kysyä, mielestäni kuitenkaan tehtävä ei loppunut hyvin ollenkaan. En päässyt roottina taikka käyttäjän ollenkaan manuaalisesti MySQL komentokehoitteen kautta, mutta graafisessa käyttöliittymässä pääsin muokkamaan ja tekemään taulukoita ja muokkamaan tietokantoja. En oikein tiedä, mistä vikaa olisi pitänyt alkamaan etsiä, kun puolet netissä ratkaistuissa ongelmissa ongelmat olivat tuon PHPMyAdminin puolella eikä niin komentokehoitteessa olevassa MySQL-tietokantaohjelmistossa.
Lähteet

Neljäs tehtävä: Apache2 asennus, HTML-sivut sekä PHP-ohjelmointikielen asennus apache2:een ja PHP:lla sisällön luominen sivustolle

Aloitin tehtävän klo 08:00 perjantaina 1.2.2013

Tehtävässä käytin samaa kuin edellisissä tehtävissä (tehtävät 1->3) sekä myös LIVE-DVD:tä.

Aloitus, yleiset toimenpiteet

Aloittaessani tehtävän suorin muutaman perustoimen piteen ennen ohjelmien asennstamista. Kirjoitin komentokehoitteeseen setxkbmap fi ja sudo apt-get update . Tämän jälkeen asensin seuraavat ohjelmat komennolla sudo apt-get install vlc apache2 .
Tämän jälkeen testasin palvelimen toimivuutta kirjoittamalla firefoxin selainkenttään localhost, minkä jälkeen minulle aukesi sivu jossa luki IT WORKS!! . Apachen asentaminen näytti onnistuneen, mutta testasin vielä virheilmoituksen saamista kirjoittamalla selainkenttään localhost/test , mistä seurasi virhe 404 Not found reguest URL from this server.
Seuraavaksi käynnistin apache2 moduulin, joka antoi minulle oikeudet lisätä sisältöä weppi-palvelimeeni. Tämän mahdollistin komennolla sudo a2enmod userdir ,joka muokkaa apachen asetuksia tälläisen kansion alta kuin /etc/apache2 . Koska muutin apachen yleisiä asetuksia etc-kansion alta täytyi minun käynnistää palvelin uudestaan, että muutokset astuisivat voimaan. Testatakseni toimintojeni toimivuutta, toistin tehtävän 3 toimeksi annon, elikkä loin public_html kansion ja sen sisälle index.html tekstitedoston, jossa oli tehtävän 3 kirjoittamani teksti.

It works once again!

It works once again!

PHP-ohjelmointikielen asennus apache2:een

Seuraavaksi asensin PHP-ohjelmointikielen palvelimeeni. Aloitin komennolla sudo apt-get install libapache2-mod-php5 , jonka aikana apache2 käynnisti itsensä uudestaan. Tämä perustui samaan asiaan kuin ennen, etc-kansiossa apache2 asetuksia muokattiin. Ymmärtääkseni vanhemmissa ubuntuissa tämä uudelleen käynnistäminen täytyy tehdä komennolla sudo service apache2 restart .
Tämä ei kuitenkaan riittänyt, sillä php ei siltikään toimisi oikein, vaan sen omia asetuksia on myös mentävä muuttamaan. Demostrointina kirjoitin luomaani index.html tiedostoon uuden rivin <?php print 3+3-5*1 ?> . Tämän tulisi näkyä sivussani tuloksena 1, mutta eipä näy.

PHP is not enabled

PHP is not enabled

Jotta PHP:lla tekämäni muokkaukset ja lisäykset näkyisivät, on minun muokattava PHP omia asetuksia. Tämä tapahtuu seuraavasti:

  1. Avasin komentokehoitteen, kirjoitin cd  /etc/apache2
  2. Seuraava komento grep -r php * , tällä komennolla etsin kaikki tiedostot apache2 kansiosta, joissa lukee php.
  3. Etsin tämän kaltaisen tiedoston:
    mods-enabled/php5.conf:    # To re-enable php in user directories comment the following lines
  4. Seuraavaksi kirjoitan komennon sudoedit mods-enabled/php5.conf ja lisäsin #-merkit puuttuville riveille. Lisäsin vielä yhden rivin, johon kirjoitin oman nimeni, päivän ja ajan kun muutin tiedostoa. Tämä sen takia, että jos olisi useita ylläpitäjiä näkyisi saman tien, kuka on muutoksia tehnyt.
  5. Käynnistin apachen2 uudelleen
  6. Muutin index.html nimeksi index.php
PHP edit lines

PHP edit lines

Tämän jälkeen avasin uudestaan firefoxin ja testasin toimiko kirjoittamani toiminto. Sivu aukesi, ja kirjoittamani komennon tulokseksi tuli mitä pitikin elikkä 1.

PHP-harjoittelua

Seuraavaksi tein muutamia PHP-harjoituksia joita etsin googlen kautta hakusanoilla php harjoituksia, yksinkertaisia php harjoituksia . Löysin tälläisen sivuston http://www.php-perusteet.com/ ja sieltä tein harjoituksia. Itselleni HTML ja PHP käyttö on todella hankalaa, koska nyt vasta ensimmäistä kertaa käytän niitä. En tiedä oikeastaan mitään niiden käytöstä, mutta toivottavasti harjoittelu tekee mestarin.

Excersices,

Excersices,

ja tulokseksi sain omalle sivulleni tyhjän sivun. Minulla on siis virhe jossain kirjoittamassani scriptissä. Noin 10 minuutin kuluttua huomasin, että minulla oli ainakin kolme virhettä, muutamalta riviltä oli jäänyt merkki ; laittamatta ja yhdessä <?php oli kirjoitettu vahingossa >?php. Tämänkin jälkeen oli virheitä aika lailla, sillä huomasin että minulta oli edelleen muutamia merkkejä jäänyt laittamatta, muun muassa ; ja ” . Tuskallisten 27 minuutin jälkeen sain kuin sainkin viimein scriptin oikein ja huojentunut helpotus pääsi valloilleen.

After long minutes the script was corrected rightly

After long minutes the script was corrected rightly

ja sivulla se näytti tältä

And this is shown in server

And this is shown in server

Lopetin väliaikaisesti tehtävän tekemisen kello 12:24 migreenin vuoksi. Jatkoin tehtävää kello 18:10

EDIT*

Seuraavaksi yritän tehdä painoindeksilaskijan sivustolle. Koska en ole koskaan ennen PHP:lla tai HTML:lla tälläistä yrittänyt uskon että tässä menee pitkälle iltaan asti. Migreenin vuoksi joudun tekemään paljon asioita uudelleen tämän raportin kannalta, jonka vuoksi en näe tarpeelliseksi toistaa kaikkia vaiheita. Jatkan PHP-harjoittelua painoindeksilaskimen teettämisellä sivustolle.

Painoindeksilaskimen tekemiseen minun on tehtävä kaksi sivua, toisessa on kirjoituskentät ja toisessa on tulos hausta. Ensimmäiselle sivulle tulee henkilötietojen kerääminen (tärkeimmät ja oleellisemmat paino ja pituus). Toisen sivun tekeminen on uskoakseni todella haasteellinen ainakin minulle tehdä.

Aloitin luomalla ensimmäisen sivun. Kirjoitin seuraavan scriptin:

First site, forms

First site, forms

EDIT**
Tässä kyseinen scripti teksti muotona

<!doctype html>
<html>
<meta charset="utf-8" />
<head>
	<title>Painoindeksilaskuri</title>
</head>
<body>
	<h1>Hyvää päivää!</h1>
<br>
<br>
	<p>Olkaa hyvä ja täyttäkää seuraavat kohdat niin pystyn laskemaan painoindeksinne.</p>
<br>
	<form action="painoindeksi.php" method="get">
	<p>Nimenne: <input type="text" name="name" /></p>
	<p>Ikänne: <input type="text" name="age" /></p>
	<p>Pituus: <input type="text" name="height" /> cm</p>
	<p>Paino: <input type="text" name="weight" /> kg</p>
	<p><input type="submit" /></p>
	</form>
</body>
</html>

Tämän jälkeen alkoikin seuraavan scriptin kirjoittaminen, joka tuotti todella paljon päänvaivaa. Ensinnäkin miten saan painoindeksin näkymään ja millä tavalla olisi mahdollisen helpointa tämä seuraava scripti kirjoittaa. Aloitin googlettamisen hakusanoilla php painoindeksi, php BMI(Body Mass Index) , joista jälkimmäisellä löysin suhteellisen hyvä ohjeen sivustolta http://www.dzone.com/snippets/php-bmi-calculator . Löysin myös suomenkieliseltä sivustolta tietoa miten scripti kannattaisi tehdä http://www.php-perusteet.com/vastaukset-1-koodi.txt . Näiden avulla loin tämän kaltaisen version. Kuitenkaan tämkään ei onnistunut, vaan kaikkien korjaus yritystenkin jälkeen minulle aukesi vain valkoinen sivu. En tiedä mitä teen mielestäni väärin, vai onko scriptissä jotain vikaa.
Tässä on scriptini.

<!doctype html>
<hmtl>
<head>
<meta charset=”utf-8″>
<title>Painoindeksinne</title>
</head>
<?php
$height = $_GET[‘heigth’];
$weigth = $_GET[‘weight’];
$bmi = $weight / (($height / 100) * ($height / 100));
?>
<body>
<h1> Hei <?php echo htmlspecialchars($_GET[‘name’]); ?>. </h1>
<br>
<p> Olette iältänne <?php echo (int)$_GET[‘age’]; ?> ja teidän </p>
<p> painoindeksinne on <?php echo round ($bmi, 2); ?> </p>
<br>
<br>
<?php
/* Sairaalloinen alipaino = <14,99,
Merkittävä alipaino = 15-16,99
Normaalia alhaisempi alipaino = 17-18,4
Normaali paino = 18,5-24,9
Lievä ylipaino = 25-29,9
Merkittävä ylipaino = 30-34,9
Vaikea ylipaino = 35,39,9
Sairaalloinen ylipaino = <40
*/
if ($bmi <= 14,99) { echo “Sinun pitää syödä enemmän. Tarvitset reilusti enemmän ravintoa!” ;}
elseif (($bmi >14,99) && ($bmi <16,99)) { echo “Tarvitset lihaa luiden ympärille!” ;}
elseif (($bmi >16,99) && ($bmi <18,4)) { echo “Syö hiukan enemmän niin olet normaalipainoinen.”; }
elseif (($bmi >18,5) && ($bmi <24,9)) { echo “Olet normaalipainoinen.”; }
elseif (($bmi >25) && ($bmi <29,9)) {echo “Olet hiukan ylipainoinen.”; }
elseif (($bmi >30) && ($bmi <34,9)) {echo “Olet  merkittävästi ylipainoinen.”; }
elseif (($bmi >35) && ($bmi <39,9)) {echo “Olet reilusti ylipainoinen!! Lisää liikuntaa ja tarkista ruokavaliosi!!!”; }
else ($bmi >40) { echo “Olet sairaalloisen lihava!! Suosittelen lääkärin ja muiden ammattilaisten apuja välittömästi!!!!!!” }
?>
<p> Hyvää päivänjatkoa!</p>
</body>
</html>

EDIT**
Korjasin muutamia kohtia scriptistä ja nyt se on tämänkaltainen
<!doctype html>
<hmtl>
<head>
<meta charset=”utf-8″ />
<title>Painoindeksinne</title>
</head>
<?php
$height = $_GET[‘heigth’];
$weigth = $_GET[‘weight’];
$bmi = $weight / (($height / 100) * ($height / 100));
?>
<body>
<h1> Hei <?php echo htmlspecialchars($_GET[‘name’]); ?>. </h1>
<br>
<p> Olette iältänne <?php echo (int)$_GET[‘age’]; ?> ja teidän </p>
<p> painoindeksinne on <?php echo round ($bmi, 2); ?> </p>
<br>
<br>
<?php
/* Sairaalloinen alipaino =  <14,99,
Merkittävä alipaino = 15-16,99,
Normaalia alhaisempi alipaino = 17-18,4,
Normaali paino = 18,5-24,9,
Lievä ylipaino = 25-29,9,
Merkittävä ylipaino = 30-34,9,
Vaikea ylipaino = 35-39,9,
Sairaalloinen ylipaino = <40
*/
if ($bmi <= 14,99): {
echo “Sinun pitää syödä enemmän. Tarvitset reilusti enemmän ravintoa!” ;
}elseif (($bmi >14,99) && ($bmi <16,99)) {
echo “Tarvitset lihaa luiden ympärille!” ;
}elseif (($bmi >16,99) && ($bmi <18,4)) {
echo “Syö hiukan enemmän niin olet normaalipainoinen.”;
}elseif (($bmi >18,5) && ($bmi <24,9)) {
echo “Olet normaalipainoinen.”;
}elseif (($bmi >25) && ($bmi <29,9)) {
echo “Olet hiukan ylipainoinen.”;
}elseif (($bmi >30) && ($bmi <34,9)) {
echo “Olet  merkittävästi ylipainoinen.”;
}elseif (($bmi >35) && ($bmi <39,9)) {
echo “Olet reilusti ylipainoinen!! Lisää liikuntaa ja tarkista ruokavaliosi!!!”;
}else{
echo “Olet sairaalloisen lihava!! Suosittelen lääkärin ja muiden ammattilaisten apuja välittömästi!!!!!!” }
?>
<p> Hyvää päivänjatkoa!</p>
</body>
</html>

Selvitin asiaa pitemälle ja löysin tämän kaltaisen virheilmoituksen apachen virhelokista
[Sat Feb 02 17:11:51 2013] [error] [client 127.0.0.1] PHP Parse error:  syntax error, unexpected ‘,’ in /home/xubuntu/public_html/painoindeksi.php on line 29, referer: http://localhost/~xubuntu/
Mitä itse ymmärrän tästä, niin 29 rivillä on jotain vialla scriptissä. kyseinen rivi on:
if ($bmi <= 14,99): {

EDIT***
Rivissä oli vikana, se että virheilmoitus ilmoitti arvon olevan väärä. Jostain syystä merkki ‘,’ ei käynyt scriptiin vaan tilalle piti laittaa merkki ‘.’ .Lisäksi jokaisen ehdon jälkeen oli lisättävä merkki ‘:’, joka selvisi myöhemmästä virheilmoituksesta.
Kuitenkaan vieläkään en ole onnistunut saamaan scriptiä toimivaan vaan nyt virhekoodi on muuttunut tälläiseksi
[Sat Feb 02 18:15:18 2013] [error] [client 127.0.0.1] PHP Parse error:  syntax error, unexpected $end in /home/xubuntu/public_html/painoindeksi.php on line 49, referer: http://localhost/~xubuntu/
Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että jossakin kohdassa scriptiä olisi niin sanottu yllättävä loppu. (Linkki) ja toinen (linkki) sivuston mukaan virhekoodi johtuu siitä, että scriptistäni puuttuu jostakin kohtaa sulku merkki eli siis merkki, joka lopettaa PHP analysoimasta koodia.
Tässä olisi tällä hetkellä käyttämäni koodi
<!doctype html>
<html>
<head>
<meta charset=”utf-8″ />
<title>Painoindeksinne</title>
</head>
<?php
$height = $_GET[‘heigth’];
$weigth = $_GET[‘weight’];
$bmi = $weight / (($height / 100) * ($height / 100));
?>
<body>
<h1> Hei <?php echo htmlspecialchars($_GET[‘name’]); ?>. </h1>
<br>
<p> Olette iältänne <?php echo (int)$_GET[‘age’]; ?> ja teidän </p>
<p> painoindeksinne on <?php echo round ($bmi, 2); ?> </p>
<br>
<br>
<?php
/* Sairaalloinen alipaino =  <14.99,
Merkittävä alipaino = 15-16.99,
Normaalia alhaisempi alipaino = 17-18.4,
Normaali paino = 18.5-24.9,
Lievä ylipaino = 25-29.9,
Merkittävä ylipaino = 30-34.9,
Vaikea ylipaino = 35-39.9,
Sairaalloinen ylipaino = <40
*/
if ($bmi <= 14.99): {
echo “Sinun pitää syödä enemmän. Tarvitset reilusti enemmän ravintoa!” ;
}elseif (($bmi >14.99) && ($bmi <16.99)): {
echo “Tarvitset lihaa luiden ympärille!” ;
}elseif (($bmi >16.99) && ($bmi <18.4)): {
echo “Syö hiukan enemmän niin olet normaalipainoinen.”;
}elseif (($bmi >18.5) && ($bmi <24.9)): {
echo “Olet normaalipainoinen.”;
}elseif (($bmi >25) && ($bmi <29.9)): {
echo “Olet hiukan ylipainoinen.”;
}elseif (($bmi >30) && ($bmi <34.9)): {
echo “Olet  merkittävästi ylipainoinen.”;
}elseif (($bmi >35) && ($bmi <39.9)): {
echo “Olet reilusti ylipainoinen!! Lisää liikuntaa ja tarkista ruokavaliosi!!!”;
}else: {
echo “Olet sairaalloisen lihava!! Suosittelen lääkärin ja muiden ammattilaisten apuja välittömästi!!!!!!”; }
?>
<p>Hyvää päivänjatkoa!</p>
</body>
</html>

Loppusoinnut.

Mikäli olisin onnistunut tuossa loppu scriptin teossa, olisi tehtävä täysin onnistunut. En tiedä mikä siinä on vialla, koska en itse ainakaan vikoja siitä löytänyt. Validaattorin (linkki) mukaan jokainen loppu tagini > oli “väärä” mitä en oikein ymmärrä, koska ensimmäinen sivuni toimi kuitenkin moitteetomasti. Lopetin tehtävän klo 20:20.

Lähteet

Kolmas tehtävä: Apache2 asentaminen ja käyttäminen, yleiset sudo-komennot sekä Apachen lokimerkintöjen selittäminen

Aloitin tehtävän klo 16.01 tiistaina 29.1.2013

Tehtävässä käytän samaa konetta kuin edellisissä tehtävissä (tehtävät 1 ja 2) sekä myös LIVE-DVDtä.

Aloitus, ohjelmat ja yleiset komennot

Aloitin käynnistämällä Xubuntun try version ja saman tien päivitin asennuslistan, vaihdoin näppäimmistön suomenkieliseksi komennolla setxkbmap fi ja asensin seuraavat ohjelmat komennolla sudo apt-get install libreoffice vlc mixxx banshee p7zip inkscape gimb mypaint miro sekä adobe flash playerin paketinhallinnan kautta mikäli, jotain näistä ohjelmista tultaisiin tarvitsemaan tehtävän aikana. Koska toimin LIVE-rompulla tulee aina muutamia varoitus rivejä, koska ohjelmat eivät asennu pysyvästi. Kun koneen sammuttaa, katoaa RAM-muistilta kaikki tiedot, jotka LIVE-rompulla teen.

Apache-weppipalvelimen asensin seuraavalla komennolla; sudo apt-het install apache2 . Asennus sujui ongelmitta, mutta testaakseni toimiko asennus kirjoitan firefoxin tyhjälle välisivulle localhost. Sivu avautuu ja siinä lukee:
IT WORKS!
This is the default web page for this server.
The web server software is running but no content has been added, yet.

Apache2 works!!

Apache2 works!!

Näin ollen Apache2-weppipalvelimen asennus onnistui ilman mitään ongelmia. Seuraavaksi tarkistan minne apache tekee lokinsa. Avasin komentokehoitteen ja kirjoitin sinne cd /var/log ja tämän jälkeen kirjoitin ls . Huomasin uuden kansion apache2 ja menin sen sisälle. Löysin seuraavat lokit access.log , error.log ja other_vhosts_access.log .

Apachen lokin tarkastalu

Aiheutin yleisen virheen, jotta sain error.logiin merkinnän. Kirjoitin firefoxiin localhost/test, jonka seurauksena sivusto antoi minulle virheen 404, requested URL cannot be found. Avasin error.login komennolla less error.log ja siellä oli merkintä:
[Tue Jan 29 14:30:44 2013] [error] [client **************] File does not exist: /var/www/test

Tämä merkintä tarkoittaa seuravaa, Tiistaina Tammikuun 29 kello 14:30:44 vuonna 2013 ip osoitteesta *********** (en halua paljastaa ip-osoitettani, mutta se mikä siinä numeroina lukisi olisi kyseisen koneen ip-osoite) yritettiin etsiä tiedostoa test, jonka pitäisi löytyä paikasta /var/www/test.

Apache2 selaimeen sisällön lisääminen

Lisätäkseni sisältöä apache-weppiselaimeeni on minun käynnistettävä modulii, joka antaa sivuston sisällön näkyä muille. kirjoitin komentokehoitteeseen komennon sudo a2enmod userdir , ja jotta komento tulisi voimaan oli minun käynnistettävä apache2 uudestaan komennolla sudo service apache2 restart . Tämän jälkeen menin kansioon /home/xubuntu ja loin sinne uuden  kansion komennolla mkdir public_html ja sen sisälle teksti tiedoston komennolla nano test.

Huomasin tämän jälkeen, että minun olisi kannatanut testata tuliko apache2 uudelleenkäynnistämisen jälkeen käyttäjäni mahdolliseksi sivuston selaajaksi. Kirjoitin selaimeen localhost/~xubuntu ja sivustolle aukesi oikea ikkuna.

Modifacations succesful!!

Modifacations succesful!!

Kotisivun kirjoittaminen

En ole ennen käyttänyt html5 kieltä, jonka vuoksi mitään hienoa en osannut luoda sivustolle. Kirjoitin html5 teksin Tero Karvisen sivuston ohjeilla (Linkki). Tulokseksi tuli

My first HTML5 text!

My first HTML5 text!

Testasin sivun toimivuuden vielä Markup Validation Service kautta valitsemalla validate by Direct input. Ja kyllä niitä virheitä siinä olikin, kun olin epähuomiossa jättänyt osan viimeisistä merkeistä laittamatta. Korjattua virheeni laitoin uudestaan validaattoriin tekemäni työn ja tällä kertaa virheitä ei löytynyt. Kun laitoin korjatun version komentokehoitteen avulla komennolla nano test niin tulokseksi syntyi tämä

When the errs has been removed

When the errs has been removed

Muutamien kirjoitusvirheiden takia, muun muassa ä ja ö kirjaimet eivät toimineet oikein. Tässä on vielä kirjoittamani HTML5 teksti ilman virheitä ainakin validaattorin mukaan.

<!doctype html>
<html>
<head>
<title> ONNITTELUT testin läpäisystä!</title>
<meta charset=”utf-8″ />
</head>
<body>
<h1> Tämä on onnistunut suoritus</h1>
<p>Jos tämä teksti näkyy olet onnistunut ihmisenä, oppilaana ja apachen käyttäjän ainakin näin aluksi.</p>

<h2> ONNEA JA KOETA JAKSAA!!!!!</h2>
</body>
</html>

Loppu sanat

Tehtävässä onnistuttiin, vaikkakin HTML5 kirjoittamisessa kuluikin tovi. Voin todeta, että apachen asentaminen on helppoa, mutta sen käyttämisessä on minulla vielä harjaantumisen varaa. Tehtävässä onnistuttiin.
Lopetin tehtävän tekemisen klo 17:35 samana päivänä

Lähteet

  • Karvinen Tero HTML5 sivun luominen (Linkki)
  • Karvinen Tero oppitunti Haaga-Heliassa klo 08-12 28.1.2013
  • Kuvat otettu Xubuntu 12.04 screenshot toiminolla

Toinen tehtävä: Ohjelmien asennus ja käyttö

Aloitin tehtävän klo 12:51 perjantaina 18.1.2013

Tehtävässä käytin omaa konettani, jonka olen itse rakentanut. Tässä olisi tarkemmin tietoa koneestani. Painoin Windows näppäintä ja kirjoitin kohtaan search programs and files komennon dxdiag. Tällöin Windows avasi minulle ikkunan, jossa selviää olennaiset asiat tietokoneestani.

OS Windows 7 Home Premium 64 bit
Prosessori Intel(R) core(TM) i5 CPU     650 3,2 Ghz
RAM 4096 MB (4GB)
Näytönohjain Nvidia Geforce GTX 460
Kiintolevy SAMSUNG HD103SI ATA
CD/DVD-asema HL-DT-ST BDDVDRW CH10LS20 ATA
DirectX DirectX 11
Monitori LG Flatron M197W

Käytin tehtävässä LIVE-romppua, jolloin kaikki lataamani tieto menee suoraan RAM muistiin. Tällöin koneen sulkiessa kaikki käsittelemäni tieto häviää ja mitään vahinkoa ei synny kiintolevylle.

Ohjelmat windoksissa ja Linuxissa

Seuraavassa taulukossa näkyvät yleisimmät ohjelmat, joita käytän Windowsissa. Tehtävässä oli tarkoitus etsiä Xubuntulla toimivat samankaltaiset ohjelmat. Internetistä selvitin pohjatiedoiksi, millaisia vaihtoehto-ohjelmia on jo olemassa. Tuloksena oli laaja valikoima erinimisiä ohjelmia, joita löytyy tällaiselta sivustolta kuin Osalt.com.

Windows Xubuntu
Office-paketti (Word, Excel, PowerPoint) Libreoffice-paketti (Writer,Calc ,Impress)
Winamp (mediaplayer) VLC, Banshee
Opera (selain) Mozilla Firefox-oletusselain
Adobe reader, Foxit reader pdf lukuun

 Xpdf, Zathura, Document Viewer

Format Factory (tiedostojen tyypin muuttamiseen)  Sound converter (musiikki),
Photoshop elements 7 GIMB

Suurimman osan ohjelmista saa käyttämällä Xubuntun omaa paketinhallinta ohjelmaa Ubuntu Software Center. Tämän kaltaiset paketinhallintaohjelmistot ovat hyviä ja luotettavia käyttää, koska yleisesti ottaen nämä ovat niin sanottuja varmoja ohjelmia. Ei viruksia tai haittaohjelmia. Tämän lisäksi ohjelmistojen mukana tulee kaikki tarpeellinen data mitä tarvitsee ohjelman suorittamiseen. Ohjelmat asennetaan yksinkertaisesti menemällä applications menu -> Ubuntu software center. Ohjelmat valitaan valitsemalla ohjelma ja painamalla install. Toisin kuin windoksissa tietokonetta ei tarvitse aina käynnistää uudelleen, että ohjelman aukeea. Kokeilin myös muutamaa aivan uutta ohjelmaa Kuten Banshee.

Ubuntu software center, easy to access and use

Ubuntu software center, easy to access and use

Median toisto ohjelmista latasin Bansheen ja VLC. Itselleni VLC olikin entuudestaan tuttu. Bansheen käytössä sain kaikki muut kuin WMA tiedostot auki. Ohjelma kysyi haluaisinko ladata toimintoja, joilla kyseisiä tiedostoja voisi toistaa, mutta en ladannut kyseisiä tiedostoja. Lisätäksesi musiikkia Bansheen soittolistaan valita Media->import media-> folder pop upista niin sain koko kansion lisättyä saman tien. Hetken kuluttua musiikki toistuikin kaiuttimista.

Banshee works!

Banshee works!

Kuvaneditointi välileenä käytin GIMB image editoria, joka on tavallaan samankaltainen ohjelmisto kuin Photoshop. Ohjelma on oikeastaan yhtä helppokäyttöinen kuin photoshop, mikäli tietää mitä tekee. Kokeilin myös LibreOfficen eri versioita ja huomiokseni voi todeta, että periaatteliset samat toiminnot löytyvät Microsoft Officen tuotteista.

LibreOffice impress

LibreOffice impress

Loppu tulema

Ilokseni voin todeta, että ubuntun paketinhallintatoiminnolla saa paljon hyödyllisiä ohjelmia vaivatta ja nopeasti käyttöönsä. Parhaana puolena pidän sitä, ettei asennuksen jälkeen tietokonetta tarvitse käynnistää uudestaan. Avoimen lähdenkoodin ohjelmat toimivat hyvin, vaikkakin jo Windowsin uskollisena käyttäjänä joidenkin toimintojen löytäminen vie aikaa löytää LibreOfficen tuotteista. Lopetin klo 14.17.

Lähteet

  • Karvinen, Tero Haaga-Heliassa järjestetty oppitunti 16.1.2013 klo 12-15:45
  • Karvinen, Tero Kotitehtävä 2 (linkki)
  • Kuvat otettu Xubuntun 12,04 screenshot toiminnolla

Ensimmäinen tehtävä; polta Xubuntu romppu ja kokeile sen toimivuutta

Ennen aloitusta

Tehtävänä on ensin hankkia Xubuntu 12,04 versio käyttämällä internet-selaimia ja polttaa siitä image tiedosto rompulle. Lisäksi on kokeiltava toimiiko itse levy ja miten Xubuntu toimii koneessa. Taustatietoa käyttämästäni koneesta:

  • OS (operating system) Windows 7 home premium 64.bit, service pack 1
  • Prosessori Intel(R) core(TM) i5 CPU     650 3,2 Ghz
  • Ram 4 Gb
  • Kiintolevy SAMSUNG HD103SI ATA
  • Näytönohjain Nvidia Geforce GTX 460
  • CD/DVD asema HL-DT-ST BDDVDRW CH10LS20 ATA

Aloitus, sovellusten hankkimen

Klo 15:55 aloitetaan tehtävän toteuttaminen.

Ensimmäisenä tehtävänä on hankkia Xubuntu 12,04. Kyseisen ohjelman saa sivustolta http://xubuntu.org/ kohdasta get Xubuntu. Latasin version 12,04 peilinä saksalaiselta palvelimelta suoraan  (xubuntu-12.04.1-desktop-amd64.iso). Tämän jälkeen aloitin lataamisen ja tallensin kyseisen tiedoston työpöydälle. Aikaan tähän meni hieman yli tunti, koska internet-yhteyteni ei ole kuin 2M. Latasin tiedoston käyttämällä Opera-selainta (12,12 versio).

Jotta pystyin polttamaan windowsilla imagena xubuntun rompulle, minun piti hankkia neistä toinen sovellus nimeltä InfraRecorder. Latasin 64-järjestelmälle soveltuneen version 0,53 (http://infrarecorder.org/?page_id=5) työpöydälle. Tähän meni vajaa minuutti ja asensin sovelluksen saman tien. Latasin tämän tiedoston samalla selaimella kuin xubuntun.

Imagen polttaminen

Aloitin ohjelmien lataamisen jälkeen suoraan Xubuntun polttamisen rompulle käyttäen infraRecordia. Käynnistin InfraRecorderin, valitsin actions -> burn image… ja valitsin kyseisen xubuntu tiedoston työpöydältäni. Tähän aikaan meni noin 10 minuuttia ja mitään ongelmia ei syntynyt.

Burning xubuntu 12,04 to dvd
Burning xubuntu 12,04 to dvd

Xubuntun Live-dvd testaus

Laitoin levyn takaisin levyasemaan ja odotin että tietokone tunnistaa levyasemassa olevan levyn. Tarkistin että xubuntu oli levyllä. Reboottasin koneen ja valitsin, että boottaminen tapahtuu CD/DVD asemaltani. Painoin enteriä ja noin 5 sekunnin kuluttua xubuntu heräsi ja aloitti toimintonsa.

Xubuntu booting up
Xubuntu 12,04 booting up

Seuraavaksi, noin 1,5 minuutissa ilmestyi ikkuna, missä valittiin kieli ja haluatko kokeilla vai asentaa xubuntu koneelle. Valitsin kokeilun ja noin puolessa minuutissa pääsin liikuttelemaan hiirtä. Näyttö pysyi koko ajan kirkkaana ja kirjaimet selvinä. Kun xubuntu käynnistyi se antoi minulle tiedon, että internet yhteyttä ei ole. Kuitenkin nettiyhteys toimi moitteettomasti, samoin näppäimmistö ja hiiri. Selailin muutamia sivustoja, eikä ongelmia muita ilmennyt kuin tuo ongelma internet-yhteydessä.

Seems that internet works with this system
Seems that INTERNET is accessed with this system

Lopuksi boottasin tietokoneen ja otin dvd-levyn pois asemasta. Painoin enteriä ja kone aloitti uudellen käynnistymisen. Windows avautui normaalisti ja sen ohjelmat toimivat hyvin. Tehtävä valmis klo 18:25.

Yhteenveto ja tulos

Tehtävässä, mikä alussa annettiin, onnistuttiin vaikkakin aikaa kului paljon hitaan yhteyden vuoksi. Mikäli haluaisi testata xubuntua enemmän, olisi sen kaikkia ohjelmia testattava käytännössä. Tällöin selviäisi, löytyisikö mistään komponentista vikoja. Pääpiirteittäin ohjelma toimi ja live dvd-rompun luominen onnistui. Tehtävässä onnistuttin.

Lähteinä

“Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html”

– Tuomas Törmä

*Updated 1,01 (muutama sana korjattu), Updatet 1,02 (Vaihdoin otsikon tarkemmaksi)

*Updated 1,03 Uusi artikkeli lisätty (Toinen tehtävä; …..)

*Updated 1,05 Uusi artikkeli lisätty (Kolmas tehtävä: …)

*Updated 1,07 Uusi artikkeli lisätty (Neljäs tehtävä:….)

*Updated 1,09 Uusi artikkeli (Viides tehtävä:……)

*Updated 1,13 Uusi artikke (Kuudes tehtävä:…..) sekä editoin tehtävää viisi lisäämällä edit kohteet (HUOM!! *EDIT KOHDAT LISÄTTY AIEMMIN, UNOHTUNUT MERKITÄ)

*Updated 1,15 Lisätty ***EDIT*** kohtaan tehtävässä viisi

*Updated 1,17 Uusi artikkeli (Seitsemäs tehtävä:……)

2 thoughts on “Linux, Xubuntu 12,04

Leave a comment